Academische Rijkunst

Academische Rijkunst

Wat is academische rijkunst?

De Academische Rijkunst is een methode om paarden te dresseren. Via diverse gymnastiserende oefeningen wordt het paard soepel gemaakt zodat het zonder problemen de ruiter kan dragen en ingewikkelde oefeningen kan uitvoeren.

Net zoals ieder mens links- of rechtshandig is, heeft ieder paard ook een makkelijke en een moeilijke kant. Van nature heeft het paard een holle en een bolle kant en belast hij niet beide achterbenen of beide voorbenen evenveel. Daarnaast graast een paard in de natuur het grootste gedeelte van de dag en heeft hierbij 60% van zijn gewicht op de voorhand, wat zorgt voor een bijna automatisch voortbewegen. In de natuur is dit geen probleem. Het kan echter tot problemen leiden als de mens er op gaat zitten. Als de ruiter deze scheefheid niet corrigeert kan dat tot been- en rugproblemen bij het paard leiden.

Deze natuurlijke scheefheid kan door gerichte training van de spieren gecorrigeerd worden. Deze training wordt het rechtrichten van een paard genoemd. Een rechtgericht paard kan gelijkmatig naar links en naar rechts inbuigen in zijn lijf. Hij kan alle oefeningen zowel linksom als rechtsom uitvoeren. Een rechtgericht paard is voorbereid op de verzameling.

Als het paard rechtgericht is, kan de Academische Rijkunst beginnen. Het uiteindelijke doel van de Academische Rijkunst is het volledig ontwikkelen van de draagkracht van de achterhand om de voorbenen te ontlasten en de ruiter goed te kunnen dragen. Uiteindelijk gaat het paard een groter deel van zijn gewicht met zijn achterhand dragen en komt daarmee in een rijkunstig evenwicht.

Om dit doel te kunnen bereiken, bestaat de Academische training van een paard uit 3 disciplines. De eerste is handwerk, waarbij de oefeningen aangeleerd worden terwijl de ruiter naast het paard loopt. Dit is voor het paard makkelijker omdat hij dan het gewicht van de ruiter niet hoeft te dragen en als ruiter kun je beter zien wat er gebeurt. De tweede is het longewerk, waarbij met name aan de zelfhouding van het paard wordt gewerkt. Als derde komt het rijden aan bod, waarin dezelfde oefeningen als aan de hand worden aangeleerd. Is eenmaal aan het rijden begonnen, blijven ook het handwerk en het longeren aan bod komen om je paard optimaal getraind te houden.

Lessen WADH bij de Paardengroep